Dorpen en steden 

Op 800 meter van Le Vertige ligt het dorp Echandelys, een authentiek Frans dorp met een dorpsplein waar het café-restaurant Le Relais zich bevindt. Een wandeling van 20 minuten om een kop koffie, een aperitief of een eenvoudige franse maaltijd te gebruiken! Een tocht met de auto langs de vele dorpjes is een belevenis op zich. U rijdt over slingerende wegen met verrassende vergezichten die steeds weer een ander beeld van het "gelaagde" landschap geven.

Le Vertige is ook een goede uitvalsbasis naar verschillende steden en naar het vulkanengebied. Aan het eind van de dag kunt u weer genieten van de rust en stilte op Le Vertige!

Ambert

Ambert ligt 28 km ten oosten van Le Vertige in het dal van de rivier de Dore. Ambert heeft een mooi centrum en op donderdag een grote gezellige weekmarkt. Vanaf het station kunt u met de trein een tochtje maken dat een mooi uitzicht biedt op het berglandschap rondom deze stad.


Clermont-Ferrand

De hoofdstad van de Auvergne. Bijzonder gesitueerd, met in het achterland de "puys" van de vulkanen.Vanuit het centrum van de stad ziet u de Puy-de-Dôme tussen de smalle straatjes door. In het historische centrum staat de uit lavasteen opgetrokken zwarte basiliek. De zwarte torenspitsen ziet u al van verre boven de stad uitsteken.


Le Puy en Velay

Deze stad, met zijn bijzondere architectuur en lange geschiedenis, staat op de wereldmonumentenlijst
van de Unesco. De kathedraal, midden in de stad, boven op een berg, is een bezoek meer dan waard.
Le Puy en Velay is een levendige stad die ook wel "kunststad" genoemd wordt.